tiistai 19. kesäkuuta 2012

SM-maantieajo, Lieto 17.6.2012


Maantieajokauden kansalliset hailaitit olivat vuorossa, kun Liedossa ajettiin maantieajon suomenmestaruuksista. Eliten ja U23-luokan 184 kilometrin SM-mitaleista oli ilmoittautunut Liedossa kilpailemaan 91 ajajaa. Kisareitti oli Lieto-ajoista tuttu muutamalla reitille lisätyllä kortteliajomutkalla terästettynä. Kaupunkiosuudet ajettiinkin kisan keskivaiheilla aina kovaa ja kiihdytykset mutkista toivat kisaan rasitusta. Sivutuuli aukeille osuuksille olisi ollut toivomuslistalla, mutta sitä ei nyt reitille järjestynyt. Kisajärjestelyt kaikkine liikenteen pysäyttämisineen oli hoidettu todella mallikkaasti, mutta loppusuoraksi olisi Liedosta löytynyt varmaan parempikin kadunpätkä. Kisan keskinopeudeksi muodostui alkukierroksen lorvimisesta huolimatta 42,0 km/h. Kovempaa siis ajettiin kuin viime vuoden mielestäni helpommalla reitillä.

Alkukisa maleksittiin pikku tihkusateessa todella iisisti toisen kierroksen loppuun asti. Alkoi jo palellakin. Sen jälkeen kisassa vauhtia riittikin. Useita kierroksia jatkuneiden tykittelyjen jälkeen alkoi vahvasti näyttää sille, että ei tässä kisassa kukaan pääse irti. Ennakkoon vahvojen joukkueet kontrolloivat kisaa ja iso pääjoukko jyräsi irtiotot kiinni. Vauhti pysyi usean kierroksen ajan todella kovana. Ison tien osuudella kun ajettiin kuuttakymppiä, niin sanoinkin Järvisen Henrille että se on näköjään keskityttävä loppuratkaisuihin. Irtiottoon jos aikoisi, niin täytyisi pystyä ajamaan ainakin kuuttaviittä. No, eihän se sitten ihan niin mennyt.
Neljänneksi viimeisellä kierroksella sitten tuli ihmeellinen herpaannus koko porukalle, vauhdinpito loppui ja Picaron Mikko Kejo ja Chebicin Niemen Jarkko tykittivät irti. Pääjoukon toimesta päästettiin muodostumaan pitkä ero irtiottokaksikkoon heti laakista. Kejo oli iskussa ja hoiti suuremman osan vetotöistä. Loppumatka oli pääjoukolta ihmeellistä ajoa: kuuttakymppiä nenä kiinni ohjainkannattimessa, sitten taas kahtaviittä, sitten taas kuuttakymppiä ja siihen malliin. Kahden miehen irtiotto näytti tulevan kiinni heittämällä ja sitten taas ero kasvoi. Taktisesti ajo oli suhteellisen erikoista. Koko viimeisen kierroksen kärki oli aivan lähellä pääjoukon edellä ja näytti tulevan kiinni milloin hyvänsä kunhan vähän nyppäistään. Väärin arvioitu tilanne koko pääjoukolta: kärkikaksikon ero säilyi.
Vitonen ennen maalia tykitti Simola taktisesti oivalliseen kohtaan. Pääjoukko katseli hetken ja ajeli kolmeakymppiä. Se riitti: Turun Urheiluliiton Simola irtaantui pronssille. Neljä kilsaa ennen maalia tykitti Teivaalan Olli ja sai pari ukkoa mukaansa. Se irtiotto taas sitten ajettiinkin heti kiinni. Pääjoukossa käytiin päällekkäin yhtä aikaa kahta kisaa: eliten ja uukakskolmosten. Välillä lopussa oli kyllä vaikea hahmottaa siinä takapyörien vesisuihkussa että ketähän siellä nyt menee ja kumpaankohan kisaan tämä irtiotto tai irtioton kiinniveto nyt liittyi. Pari kilsaa maalista CCH:n Helminen tykitti ja ihme kyllä: Helminen sai mennä ja viedä nelossijan.
Kärkikaksikko piti etumatkansa niukasti maaliin asti. Niemen Jarkko kuittasi odotetusti kirin ja vei suomenmestarin siniristipaidan. Kejo sai hopealätkän ja Simolalle lyötiin kaulaan siis pronssi. Pääjoukossa loppusuora olikin sitten massakirikaaosta loivaan alamäkeen. Välillä oikealle kaartavan ”maalisuoran” oikea laita sumppuuntui täysin. Kaatosateessa silmä täynnä kuraa porukka nojaili toisiinsa ja jarruja oli välillä ihan pakko näpelöidä. Ihme ettei rytissyt. Henri pysyi poissa hankaluuksista, vei vakuuttavasti eliten pääjoukon kirin ja otti viidennen sijan. Henri oli pääjoukon kirissä toinen Chebicin Mannisen jälkeen, joka voitti näin U23-sarjan maantieajon suomenmestaruuden. 

Meidän kuskeista aktiivisesti ajaneelta Mäkelän Joukolta meni viimeisellä kierroksella rengas. Taktisesti oltaisiin voitu ajaa viisaamminkin, mutta kyllä Henrin viides sija SM-maantieajossa on hyvä saavutus.
Kyllä jos eri sarjojen SM-maantien tuloksia katsoo, niin maantieajon ykköskaupunki on tällä hetkellä Tampereen esikaupunkialueisiin kuuluva Pori (ite julkisella puolella töissä: sisäpiirin tieto, ei saa kertoa eteenpäin, mutta tässä on huomioitu jo tuleva kuntauudistus!). Porilaisten seurojen menestys ei tietenkään ole mikään ihme. Kyllä kaupunki on kunnostautunut kisojen järjestämisessä, kuskeja riittää kisatoimintaan ja pyöräilytoiminta on vireää: panostus näkyy.

Se kisasta ja sitten lisää muuta jorinaa…
Maantieajon suomenmestaruus tuli 35 vuoden tauon jälkeen Tampereelle. Kari Puisto otti edellisen vuonna 1977. Aika monta tamperelaista mitalin yrittäjää SM-maantien lähtöviivalla tässä välissä on ollut. Lähimpänä näinä välivuosina ovat olleet hopeaa ottaneet: Kaarlo Hakala, Janne Lahti, Risto ”Rondo” Niemi ja Leppänen, sekä pronssia ottaneet: Puisto, Klaus Savela, etunimikaima Leppänen, Hämeenaho ja viime vuonna Martikainen (ei-aboriginaali tamperelainen, mutta lasketaan tamperelaiseksi ainakin ”hangaround –jäsenenä”).
Usein kuulee pyöräilyporukoissa puhuttavan kapeasta tasosta Suomessa ja että voittajaehdokkaat tiedetään kun niitä on vain muutama. Kuinka moni siis onnistui arvaamaan oikein päivän mitalikolmikon?
Vaikeaa SM-maantien voittaminen on. Ne, jotka näitä mestaruuksia vuosi toisensa jälkeen maansa mestaruusmaantieajoista tahkoavat, ovat poikkeuksellisen lahjakkaita valioyksilöitä. SM-maantien voittoon pätee ehkä tämä resepti: RIITTÄVÄ suorituskyky, hyvä joukkue, hyvä päivän kunto, taktisessa mielessä hyvä päivä, muilta vähän taktisesti einiinhyvä päivä ja vähän onnea. Pyöräily on herkkä laji ja marginaalit pieniä. Mitalin ottaminenkin on todella vaativa tehtävä.  Mitalitaistelua aikanaan useammankin kerran nelos-vitossijoilta lähietäisyydeltä seuranneena voi sanoa että kokemusta tästä vaikeudesta on. Joka vuosi tähtäsin nimenomaan SM-maantieajoon ja suorituskykykin oli yleensä vähintään riittävä. Kyllä tuossa kotimatkalla kun pohdittiin, niin keksittiin monta kovaa menestyksekästä kuskia joilta maantien SM-mitali puuttuu.
Väittäisin että kyllä maantieajon suomenmestaruus on kovin meriitti, minkä ns. kansallisen tason maantieajuri voi voittaa. Porvoon ajot ja SM-maantie pomppaavat selkeästi esiin arvostetuimpina kilpailuina nykyisestä kansallisen tason maantiekalenterista. Ulkomaan koitoksissa voittaminen taas on suomalaiselle edelleenkin aika harvinaista ja nämä voitot osuvat sitten lähinnä ulkomaisissa joukkueissa ajavien osalle. Suurta julkisuuttahan ei SM-maantien voitolla nykyään saa. Tulospörssissä pikku maininta ja olipa ihan pari riviä Aamulehdessä juttuakin. SM-maantieajo tuli vuoden 1984 Kouvolan SM-kisoihin asti TV:stä tunnin koosteena parhaaseen katseluajankohtaan sunnuntaina. Vaikea uskoa että lajilla on joskus ollut moista medianäkyvyyttä.

Kyllä siis Jarkko voi Vuorentaustassa juhannuksena siniristipaita päällä Suomilenkkiä grilliin ladatessa olla kovin tyytyväinen saavutukseensa.
Jos vielä lisää pelkästään lukuina vertailla halutaan, niin kovinta vauhtia on SPU:n arkistoista löytyvien (vuodesta 1999 alkaen) SM-maantietulosten mukaan ajettu Porissa vuonna 2008. Silloin keskinopeus oli 43,2 km/h. Kovempaa kuin nyt (eli 42,0 km/h) ajettiin myös tulosarkiston vuosista vuonna 2007 Kälviällä (42,3 km/h). Muina tulosarkiston vuosina keskinopeudet ovat olleet +/- 40 km/h kilpailumatkan, ja tietysti myös reitin profiilin, vaihdellessa. Kovinta vauhtia oman silloisen matkamittarin, treenipäiväkirjan ja vanhojen kalenterien tulosten mukaan on ajettu vuoden 1991 SM-maantiellä Vääksyssä. 187 km ajettiin keskinopeudella 43,5 km/h. Ei ollut ainakaan tasaista, helle oli, Hotinen voitti ja ite oli taas tietenkin neljäs.
Tulosarkiston mukaan vuosina 2002-2003 on eliten ja U23 ajajia ollut SM-maantieajon lähtölistoilla eniten. Osanottajia oli näinä vuosina muutama enemmän kuin nyt, eli noin 95 ajuria. Aivan 80-luvun lopun parhaimmillaan toiselle sadalle (Vuokatti 1988, 105 osanottajaa, kun osanotto-oikeus oli A+B-luokan ajajilla, eli vastaava kuin nykyinen elite) yltäneisiin osanottajamääriin ei ylletä. Silloin ei tietenkään mitään uukakskolmosia eritelty. Lähtöviivalle ilmestyneistä ei tietoja joka vuodelta löydy.
Eniten lisenssiajajia oli 1980-luvun puolivälin jälkeen kun kestävyysurheilu oli muutenkin huudossa: noin 150 A+B luokan lisenssikuskia oli rekisteröityneenä vuosina 1986-1987 ja C-luokassa (jotakuinkin nykyinen kilpasarja) kuskeja oli listoilla vajaat kolmesataa. Nämä tiedot oli poimittu pyöräilyliiton kalenterien mukaan. Muutama vuosihan tässä tarkastelussa jäi pimentoon tietysti 90-luvun lopusta, kun en ajanut ja kun ei ole tuloksia nyt tähän hätään saatavissa.
Perstuntuma saattaa olla jokaisella erilainen, tässä oli faktat.

PL


Elite 184 km 



1
Niemi Jarkko
KoiI
4:23:19
2
Kejo Mikko
Picaro
4:23:19
3
Simola Mika
TuUL
4:23:32
4
Helminen Matti
Landbouwkrediet/CCH
4:23:43
5
Järvinen Henri
V-8
4:23:45
14
Leppänen Petri K.
V-8
4:23:45
45
Mäkelä Jouko
V-8
4:26:23

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti