tiistai 10. huhtikuuta 2012

Lattomeri-ajo, Pori, 9.4.2012

…..Jo joutui armas aika ja Lattomeriajo. Kotimainen maantiepyöräilykausi riipaistiin käyntiin Porilaisissa hiihtokisaolosuhteissa. Starttia siirrettiin tunnilla ja maalisuora oli siltikin yleisen sarjan startatessa vielä osin jäässä. Kisa ajettiin edestakaisella reitillä ja matka lyhennettiin satasesta noin 70 kilometriin.

Starttia odotellessa katselin auton ikkunasta tangossa suorana liehuvaa Suomen lippua. Siinä katsellessa päätin sitten laittaa hiilikuituvanteet pussiin ja laitoin varmuuden vuoksi pyörän alle lenkkivanteet. Ajattelin että olisi niillä paremmilla vanteilla kiva vielä myöhemminkin ajella, ehjänä.

Ja kyllähän se kisan alku melko levotonta sivuvastaisessa tuulessa ajoa olikin. Matka oli ilmeisesti sen verran lyhyt että kaikilla tuntui olevan tarve ryntäilyyn. Heti alussa neljänkymmenen starttiin uskaltautuneen joukosta irtaantui irtiottoporukka, joka teki menomatkalla töitä, ainakin pääjoukosta katsoen, hyvällä vuorovedolla. Takana pääjoukossa oli enemmän jarrumiehiä kuin vetomiehiä. Osa ajajista oli jo tässä vaiheessa kautta aloittanut ruudin säästämisen syksymmälle ja huilaili pääjoukon peesissä. Harvat organisoidut vetoyritykset tyrehtyivät osan porukasta harrastamaan vastatuuleen yksin tykittelyyn. Yksin tykittelyhän sotkee tehokkaasti vuorovedon tapaiset yritykset ja toimii aina hyvin irtiottoporukan hyväksi. Perinteiseen suomalaiseen 2000-luvun ajotapaan siis edettiin. Jostain syystä pyöräilyn perusajatus tasaisella sitkeällä vuorovedolla irtioton kiinni ajamisesta on Suomessa hieman päässyt sitten 90-luvun unohtumaan. Onneksi sitä sentään näkee vielä Eurosportilta tulevissa professionaalien kisoissa, niin ei pääse kuskit ihan ideasta vieraantumaan.

Takaisintulomatkalla pääryhmässäkin intouduttiin aika ajoin vetämään. Kärkiryhmä näyttikin olevan välillä saavutettavissa ja vain parikymmentä sekuntia pääjoukon edellä. Siinä sitten muutama ajaja simahtikin kärkijoukosta. Hetkelliset suvantovaiheet pääryhmän vedossa käänsivät homman kärkijoukon hyväksi. Pääjoukon ero kärkeen venähti tavoittamattomaksi. Pääjoukosta ajeli lopussa vielä muutamia ryppäitä irti kärkijoukon ja pääryhmän väliin.

Alusta asti irti ollut kärkiryhmä ratkoi kärkisijat. Lukumääräisesti isompien joukkueiden nenän edestä homman vei vakuuttavasti nimiinsä Simola. Kovassa kunnossa oleva ja hyväksi kirimieheksi tiedetty turkulainen vedettiin porukalla varmaan voittoon muiden irtiotossa mukana olleiden toimesta. Loppukirihän on Simolamaisessa iskussa olevalle kaverille lähinnä muodollisuus.

Omaa kulkua kuvasi vanha sanonta: Eikä mihkään! Melko raihnaista oli geriatrikon meno. Alussa oli siinä ja siinä ettei porukasta pudonnut. Keuhkoissakin poltti kuin ala-asteen hiihtokisoissa. No joo, kyllähän ne jalat siinä vähän sitten alkoivat muutaman väkisin tehdyn sivutuuliruhjomisen jälkeen jo vähän toimimaankin, lopussa. Eli kovaa ei päässyt, mutta hiljaakaan ei tajunnut mennä.

Lattomeriajolla takuuvarmoine sivutuulineen on paikkansa kisakalenterissa. Kiitokset siis järjestäjille, jotka sitkeästi Porin seudulla jaksavat kisoja järjestää. Ilman näitä Suomessa vähiin käyviä kilpailujen järjestäjiä ei ole myöskään pyöräilykilpailuja, eikä myöskään kilpapyöräilyä. Toivottavasti ensi vuonna taas ollaan lähtöviivalla keväisemmissä tunnelmissa isommalla osanottajamäärällä. Idea yleisen sarjan startista on hyvä idea näissä keväisissä maantiekisoissa. Ja jos vielä saisi toivomuksen esittää, niin voisihan se kilpailumatka olla maantiepyöräilyn henkeen sopivasti hieman pidempikin kuin se satanen. Ehkä se myös toisi tiettyä rauhallisuutta ryhmässä ajamiseen ja auttaisi ajajia paremmin jokakeväisen kisatuntuman hakemisessa.

14. Lattomeri-ajo, 9.4.2012 Pori

Miehet yleinen -luokka n. 70 km

1 Mika Simola TuUL 1.38.35
2 Mikael Myllymäki CCH/CycleCenterTeam sa
3 Samuel Pökälä TWL sa
4 Jussi Eskelinen KoiIsku sa
…..
13 Petri Leppänen Team Continental 1.40.21

PL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti