perjantai 6. syyskuuta 2013

Tour De Helsinki 1.9.2013



Tour de Helsinki ajettiin syyskuun ensimmäisenä päivänä. Allekirjoittanut osallistui ensimmäistä kertaa tähän urheilutapahtumaan, joka yllätti erittäin positiivisesti. Lauantaina hakiessani Visillatalot- RioFrio Caviar-Continental -tiimimme numeroita huomasin jo, että nyt on kyllä hieman isomman urheilutapahtuman tunnelmaa. Musiikin soidessa taustalla Helsingin Velodromin liepeet olivat jo täyttyneet pyöräilyintoisista ihmisistä, pyöräkojuista että pyöräedustajien mallistoista, vau :)


Sunnuntaina kilpailu starttasi kello 11. Sää näytti paremmalta kuin mitä olivat säätiedotteet luvanneet. Tämä oli kuitenkin ehkä vaan alun toiveajattelua, koska heti startin jälkeen alkoi satamaan ja sitä tulikin sitten sen verran kunnolla, että märkänä ajettiin maaliin asti. Loppua kohden sade kuitenkin hellitti. 


Meidän tiimin ajajista allekirjoittaneen lisäksi olivat viivalla kokenut kaarti eli Leppänen sekä Mäkelä. Veteraaniporras intoutui vielä laittamaan parasta Helsingin tapahtumaan. Olli oli myös mukana, mutta tällä kertaa huoltajana pitkittyneen flunssan vuoksi. Taktiikkapaltsu jäi lyhkäiseksi. Puhelimessa Leppäsen kanssa pohdittiin lähinnä velodromin liukkautta sateella ja missä paikassa pitää tulla velolle, mikäli mielii voittaa mahdollisen kirin. Oman taktiikan ajattelin toteuttaa tämän kesän aikaisempia taktiikoita seuraamalla ja ensimmäiseen hatkaan pitäisi yrittää päästä mukaan. Kilpailu oli 140km ja kaksi ”HC” mäkeä, missä todennäköisesti yritettäisiin ratkaisua.


Heti vapaan vauhdin alettua 10km:n ajon jälkeen alettiin ajamaan tosissaan. Tuo ei ollut järin suuri yllätys sillä kisassa oli mukana Latvian ammattilaistalli, Viron kuskeja  mm. Tourin Etappi voittaja menneiltä vuosilta Kirsipuu, Venäjän kuskeja ja Suomesta TWD:tä lukuun ottamatta kaikki huippukuskit. Oma jalka tuntui heti alusta asti hyvälle ja ajaminen oli erittäin hyvän tuntuista.
20-30km oli ajettu ja alettiin lähestyä ensimmäistä ratkaisu kohtaa ”Hc” mäkiä. Harmikseni huomasin olevani liian kaukana, sijoilla 30, sillä olin odottanut mäkien tulevan n.5km myöhemmin. Huomasin horisontissa, kuinka Kananen ja Rissanen iskivät mäkeen ja vauhti kasvoi myös pääjoukolla. Mäessä vilkkua vasempaan ja ohituskaista käyttöön.  Huomasin ajavani heittämällä pääjoukon kärjen kiinni ja samantein ohitse, ”hei tänää kulkee” :-)


Tässä kohtaa Rissanen paineli yksin kärjessä ja takaa ajajina olivat minun lisäksi 3 muuta ajajaa. Kohta oli Rissanen ajettu kiinni ja Jarmo siinä sit huusikin, että ”irti ollaan eiku vauhtia”. Ajettiin tosi kovaa seuraavat 3km ja sitten katsoin taakseni ja porukka oli palasina ja oli muodostumassa n 12 hengen ryhmä kärkeen, Rissanen, Kananen, Mansner, Kruunukatto Saku, Manninen, allekirjoittanut, virolaisia, latvialaistallin polkija ja venäläinen. 


Kun olimme ajaneet n. 110km, niin pääjoukkoon ero oli revennyt jo 3 minuuttiin. Oma jalka tuntui tosi hyvälle ja odotukset loppu osuudelle olivat korkealla. Veto oli pyörinyt aika hyvin, Kanasta ja Venäläistä lukuun ottamatta, jotka päättivät tarkkailla enemmän millä takarenkailla muut irtiottajat ajelevat. 


Noin 20km maalista ja totaalinen stoppi ja seinä vastaan, huippu jalka vaihtui sekunneissa tuska-jalkaan. Oli elämäni vaikeimmat viimeiset kilometrit kisoissa, totaalinen simahtaminen ja energioitten loppuminen. 7km maalista ja 3 latvialaistallin polkijaa ja yksi virolainen kulkevat ohitseni ja yritän iskeä mukaan. Vauhti ero oli aikasmoinen 30kmh 43kmh. Rimpuilen siinä 2km ja sitten oli pakko jättäytyä tuskan ylitettyä kipukynnykseni. 2km maalista ja pääjoukko poimii allerkirjoittaneen suihinsa. Jouko yrittää vielä tsempata kiriin, mutta siihen ei riitä enää voimat. Loppusijoitus oli miltei sama mikä oli numerolappukin eli 51. Jouko oli 24. ja Ecu 58 joka oli hakenut tuntumaa asfalttiin lopun härdelleissä.


Vaikka omalta kohdalta loppu ei mennyt ihan putkeen, niin jäi kuitenkin tosi hyvä maku Tour de Helsingistä. Erittäin positiivinen maku jäi maaliintulon jälkeen,kun energiaa sai tankata mitä moninaisimmista energialähteistä. Suomen parhaimpia kisoja ja tapahtumana mitä parhain.

Hyvä Velocitor!!!

Toni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti