tiistai 29. huhtikuuta 2014

Turun kisaviikonloppu 26.-27.4.14

Joka kevään kotimainen klassikkokisaviikonloppu kokosi Suomen Turkuun kotimaan maantiepyöräilyn parhaimmiston sekä ulkomailta viime vuosina tutuksi tulleet Alpha Balticin poppoon Latviasta ja muutaman venäläisen junnun. Lauantaina ajettiin Simo Klimscheffskij’n muistoajo Hirvensalossa; n. 4 km kierros 18 kertaa, n. 72 km, sisältäen tiukan rypistyksen maalimäkeen jokaisella kierroksella. Yleensä niin keväisen kalskeassa ja märässä säässä ajettu kisa oli tänä vuonna jotain aivan muuta. Aurinko porotti hyvinkin lämpimästi starttiviivalla vielä iltapäivällä n. +15 asteen lämmössä, kun n. 120 kilpailijaa ryhmittyi yleisen-sarjan starttiin. Team Continentalilta kisaan starttasivat Lauri Koski, Mäkelä ja Hokka.

Kisan ennakkokaavailussa oli selvää, että Länkenin 10 ajajan tiimi ja Latvian pojat pitäisivät vauhtia ja tykittelisivät irtiottoihin alusta lähtien, koska reitti on varsin irtiottoja suosiva. Näin myöskin kävi, kunnes ”oikeat” miehet saatiin irti, tykittely rauhottui. Irtiottoon n. 30 km jälkeen pääsivät melkoisen iso porukka, Länkenilta kaksi, Alpha Balticilta kaksi ja Finnfaltzilta kaksi ajajaa sekä muutama muu. Tässä vaiheessa kupletin juoni oli melkoisen selvä: Länken, Balticin pojat ja Finnfaltz dominoi vauhtia ja ajoi yksittäiset hatkat kiinni. Muista tiimeistä ei löytynyt vetojalkoja ajamaan irtiottoa kiinni, ja vetoyritykset jäivät aina puolitiehen muutaman minuutin nykäisyksi. Meidän tiimistä Mäkelä joutui keskeyttämään jo kisan alkukierroksilla, eivätkä Koski ja Hokka olleet parhaassa iskussa, jotta olisivat lunastaneet paikkansa kärkihatkassa. Vauhtia kisassa silti oli mukavasti, eikä se mennyt rullailuksi missään vaiheessa ja kyllä viimeisillä kierroksilla Toijaistenmäen nyppyläkin alkoi painaa jo siihen malliin, että happoa sai suodattaa. Kärkihatka jakoi parhaat sijoitukset siten että Alpha Balticin miehitti sijat 1. ja 3., Finnfaltz 2. ja 5. ja TWD-Länken 4. ja 6.

Sunnuntaina vuorossa oli klassinen 57. Turun Sanomien korttelikilpailu, kiertäen 50 kertaa 1,12 km lenkkiä kahden sillan välillä Turun keskustassa Aurajokea ympäri. Tunnelma oli upea, kiitos siitä kuuluu järjestäjille, kesäisen lämpimälle säälle ja sankoin joukoin virvokkeita nauttimaan tulleille ihmisille. Yleiseen luokkaan starttasi vajaan 70 ajajan porukka, meiltä sama miehitys kuin edellisenä päivänä: Lauri Koski, Mäkelä ja Hokka. Jostain syystä Alpha Balticin joukkue jätti korttelikisan väliin, ilmeisesti heitä kiinnostanut mitellä kisajärjestäjien hyvistä palkintorahoista? Korttelikisassa on aina oma jännitysmomenttinsa, ja syke lyö vähintäänkin 10 pykälää normaalia korkeammalla. Tiukat neljä vauhdikasta ja kapeaa 90 mutkaa sekä kaksi pidempää rantakadun pätkää, joissa nopeus kiihdytettiin aina vähintääkin 45-55 km/h, vaativat ketjun pyörittäjiltä jaloista löytyvän ruudin lisäksi myös pyöränkäsittelytaitoa ja ajosilmää.

Korttelikisaan kuuluvasti vauhtia pidettiin yllä heti alusta lähtien. Muutamia hatkayrityksiä lukuun ottamatta, pääporukka pysyi tiukassa nipussa koko kisan ajan. Kirikierrokset toivat lisämausteensa kisaan, mutta nekään eivät porukkaa paloitelleet. Valitettavasti ikäviltä kolareilta ei tänäkään vuonna korttelissa vältytty, sillä hiilikuitua rytisi useampaankin otteeseen ja lanssille oli tarvetta. Vakavimman näköinen kolari sattui toiseksi viimeisellä kierroksella, kun mitä ilmeisemmin edellä ajaneen poljin osui mutkassa maahan aiheuttaen pahan kasan. Toivotaan pikaista paranemista osallisille! Itse kisa ratkesi oikeastaan Länkenin vahvaan tiimityöhön. Kahdella viimeisellä kierroksella Länken veti joukon nauhaksi ja jauhoi niin, että muiden nouseminen loppukirissä oli vaikeaa. Heidän taktiikkansa onnistui ja siitä hyvästä sijoitukset 1.-4. ja palkintorahat Länkenille. Muilla joukkueilla eikä meidänkään Continentalin kolmen ajajan tiimillä ollut siihen sanottavaa. Kaiken kaikkiaan kuitenkin erittäin hieno tunnelmallinen kisa (joen varrelle saapuneet katsojat jopa taputtivat kisan päätyttyä!), vaikkakin oman tiimimme panos jäi vaisuksi. Tämän vuotinen kisa näytti taas kerran, että muiden tiimien ajajilla on todellinen haaste voittaa TWD-Länken TS-korttelissa, sillä länkeniläinen on voittanut kyseisen kisan viidellä viime kerralla.