tiistai 15. toukokuuta 2012

32. Fuji-Peloton GP, Pyynikki, Tampere 13.5.2012


”Ei toi vauhti niin kummoselta näytä”, totesi asiantunteva tamperelainen urheilukatsoja kunniastartin aikana, kun eliittiluokan ajajat matelivat poliisiauton takana kunniastartissa Laukontorilta. Olin huolissani: Joku jääkiekkokaupungin autoilijoista saattoi jopa pahoittaa pyöräkisan aiheuttamasta liikenteenseisauksesta mielensä.
Vauhtiakin sitten kyllä aikaiseksi saatiin, kun vuorossa oli mielestäni kevätkauden hienoin kisa Pyynikin vaativalla 3,5 kilometrin reitillä. Kilpailu oli vaihtanut 31 vuoden jälkeen nimensä Fuji-Peloton GP:ksi. Katsomoon oli kerääntynyt paikkakunnan ajajien omaisten lisäksi koko tamperelaisten pyöräilyhenkisten ihmisten perinteinen kevätkatselmus. Täällähän aina kannustusta riittää: ”ylemmäks”
Varsinainen 70 kilometrin kisa starttasi Pyynikin näkötornilta. Vauhdilla lähdettiin matkaan ja meidän ajajista Mäkelän meno päättyi ketjuhässäkkään heti ensimmäisellä kierroksella. Perinteisen alkukierrosten intoilun jälkeen irtaantui kolmen miehen irtiotto: Kuopion Soutajien Rissasen raivoisaan tykitykseen lähti mukaan Turun Urheiluliiton Simola ja Velocitorin Salermo. Mukaan nousi väkisin myös meidän kuskeista Järvinen. Alkukierrosten irtiottoon tiedettiin edellisvuosien perusteella kyllä varautua.
Pääjoukossa lähinnä Chebicin ukot virittelivät vuorovetoa. Tällä reitillä isomman ryhmän tehokkaasti toimivan vuorovedon organisointi on kyllä vaikeaa. Pääryhmän ero kärkiryhmään pysyi kuitenkin pitkään vain noin puolessa minuutissa. Kärkiryhmä pieneni kisan puolivälissä yhdellä miehellä kun Järvinen putosi yllättäen takaisin pääryhmään. Pääjoukon veto hieman hiipui ja ero kärkeen revähti noin minuuttiin. Tosin missään vaiheessa ei tämän vuoden kisassa kyllä maleksittu. Lisäksi harjulla puhaltanut sivutuuli toi kisaan lisärasitusta kun näkötornin jälkeenkin joutui koville.
Järvinen yritti vielä loppupuolella kisaa yksin irtiottoa ja yrittäjiä oli muitakin. Trikoon nousun jälkeinen tasainen osuus koitui taas monen irtiottajan kohtaloksi, kun hapot iskivät ja tässä kohtaa täytyisi kuitenkin pystyä ajamaan yksin kovaa. Pääjoukko pysyi yhtenäisenä, mutta ryhmästä alkoi totutusti puolivälin jälkeen pudota liian kauan mittari punaisella mukana roikkuneita. Viimeisellä kierroksella pääjoukosta irtaantui kolme ajajaa muiden ihmetellessä tapahtunutta.
Kärjessä Salermo kiri kisan voittoon. Kuntokäyrä oli edellisviikonlopun suorituskykyyn verraten ollut Pyynikin nousujakin jyrkempi. Simola oli kisan toinen ja Rissanen kolmas. Kisa oli vauhdillisesti hyvää keskitasoa. Ja yksi asia Pyynikillä on varma: kunto ratkaisee.
Tähän loppuun laittaisin tämän kisan vuoden 1983 voittajalle Sepän Jutelle (10 kierrosta yksin irti ja voittoaika 1,46, ihan vaan vertailun vuoksi) onnen toivotukset ja jaksamiset tuleviin koitoksiin.

PL


M-ELITE, 70 km


1
Salermo Marek
Team Velocitor
1.49.09
2
Simola Mika
Turun Urheiluliitto
1.49.09
3
Rissanen Jarmo
Kuopion Soutajat
1.49.16
…….
11
Leppänen Petri K.
Team Continental
1.50.48
28
Hiltunen Paavo
Team Continental
1.54.22

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti