lauantai 29. kesäkuuta 2013

SM-Tempo, Noormarkku, Pori. 28.6

Koiviston Isku on tänä pyöräilyvuonna 2013 ottanut urakakseen järjestää pyöräilevälle kansalle pyöräilyvuoden kansallisesti arvostetuimmat karkelot. Puitteet ovat hienot, järjestelyt toimivat ja rauhallisessa maalaismaisemassa on ilo ulkoiluttaa pyöräänsä.

Malttamattomimmat aloittivat viikonloppu-urakkansa jo perjantaina väliaikalähdöllisten aika-ajojen muodossa. Tiimistä leikkiin ryhtyivät M18-sarjassa Lauri Koski ja elitessä Onnela. Lähtökohdat molemmilla tempoilijoilla tämän vuoden karkeloihin oli vähän haastavat. Lauria on vaivannut sairastelut ja tempopyörän päällä, ennen kisaa, vietetyt tunnit taisivat tänä vuonna jäädä minuutteihin. Allekirjoittaneella taasen alkaa ikä painaa ja reumatismin runtelema kroppa ei välttämättä aina ole parhaassa iskussa tähänkään hommaan, mutta niillä mennään mitä on annettu.

M18-sarjalla matkana oli 28,2 kilometriä. Reitti kulki edestakaisesti mukavan kokoista maalaistietä siten, että ensimmäiset 6-7 kilometriä oli vähän karkeampipintaista, profiililtaan tasaisempaa tieosuutta ja sen jälkeen kääntöpaikalle asti reitti jatkui pinnaltaan sileämpänä ja profiililtaan hieman kumpuilevampana. Reitin keskivaiheen kumpuilevaa osuutta ei voi luonnehtia mäkiseksi, mutta lyhyet ja terävät nousut olivat riittäviä tappamaan vauhdin ja tärkeää olikin saada nyppylän päällä matkavauhti taas mahdollisimman nopeasti mutta taloudellisesti päälle. Maalissa Lauri valitteli vähän tukkoista oloa ja sijoitus oli tällä kertaa 9. ajalla 41.29. Voittajaksi ajoi Niklas Henttala ajalla 38.47 ja podiumille tänään vaadittiin aika 39.29.

Elitellä kisamatkana oli 45,2 kilometriä ja reitti oli alkuosaltaan sama, kuin lyhyemmilläkin matkoilla ja jatkui kääntöpaikalle asti hyväpintaisena ja kumpuilevana tienä. Pitkällä reitillä matkalle osui myös muutama avonaisempi kohta, mutta tuulennopeus ei tällä kertaa ollut niin suuri, että se liiemmin olisi hihaan päässyt tarttumaan. Itse kisaa varten alkuasetelmat olivat mielenkiintoiset. Ennakkoon vahvoiksi tiedettyjä kuskeja oli viivalla useampia ja podiumille oli tyrkyllä kahden käden sormilla laskettava joukko. Kisan ratkaisut tapahtuivat reitin varrella, joko menomatkalla, tulomatkalla tai molemmilla. Lopputuloksena oli kuitenkin Samuel Pökälän suvereeni voitto kellotettuaan loppuajan 58.11. Toisena Aki Turunen vähän lähteestä riippuen loppuajalla 58.48/59.48 ja kolmantena Jarmo Rissanen 59.55. Allekirjoittanut rimpuili viidenneksi käyttäen matkaan aikaa 1.00.17.

SM-kisat on nyt tälle vuodelle korkattu ja jatkoa seuraa. Lauri on liekeissä jo lauantaina M18-sarjan yhteislähtökisassa ja sunnuntaina miesten päälähtöön viivalle asettuu koko joukko huippukuntoisia V8:laisia.